Jaarrekening 2018

Programma 7. Bestuur en middelen

Partners intensief betrekken bij projecten

7.3.1

Partners intensief betrekken bij projecten

Participatie en burgerinitiatieven zijn geen doel op zich; het moet leiden tot betere resultaten voor de samenleving en tot een sterkere binding tussen de overheid en haar inwoners. Twee verschillende kaders zijn ontwikkeld ten behoeve van participatietrajecten en burgerinitiatieven. Hiermee is invulling gegeven aan de gedane toezegging in de statenbrief 81BD524A van 5 september 2017 (https://www.stateninformatie.provincie-utrecht.nl/Vergaderingen/Commissie-Bestuur-Europa-en-Middelen/2017/23-oktober/19:30/2017BEM74-Statenbrief-motie-36A-De-provincie-is-van-de-inwoners.pdf) dat er algemene kaders worden opgesteld voor participatietrajecten en burgerinitiatieven.
Bij de totstandkoming van deze kaders zijn de statenleden actief betrokken geweest door middel van het afnemen van interviews en door het organiseren van bijeenkomst voor statenleden (16 april 2018). Tevens is gebruik gemaakt van de aanbevelingen van Twynstra Gudde welke zijn voortgekomen uit de evaluatie van de participatie in het besluitvormingsproces rond de ongelijkvloerse kruising Maarsbergen. Ook is aansluiting gezocht bij de ervaringen die zijn opgedaan rondom het proces van de omgevingsvisie en is gesproken met een aantal andere provincies. Daarnaast is een aantal sessies in het UtrechtLab georganiseerd om ervaringen op te halen uit de organisatie. De planning is dat het college van GS begin 2019 deze kaders in concept vaststelt waarna besluitvorming in PS volgt.

UtrechtLab:
In 2018 zijn met het UtrechtLab de volgende soorten activiteiten georganiseerd:
•   Eenmalige, laagdrempelige creatieve sessies.
•   Transitieactiviteiten: activiteiten met een langere doorlooptijd en meerdere bijeenkomsten zoals, Energietransitie, Landbouwtransitie en opgavegericht werken in aanloop naar de Omgevingswet, maar ook thema’s/vraagstukken waar diverse transitieopgaven mee te maken hebben (bijvoorbeeld burgerparticipatie en -initiatieven).
•   Transferactiviteiten: activiteiten gericht op het delen van kennis en ervaring op het gebied van innovaties en transities (o.a. via lezingencyclus Leren en Inspireren, Scrum en Kanban workshops voor de publieke professional).

In 2018 zijn diverse sessies in samenwerking met externe partners op locatie georganiseerd. Het plan is om het organiseren van deze bijeenkomsten verder uit te bouwen.
Door de veelheid aan aanvragen waar het UtrechtLab bij werd gevraagd en aan de andere kant de beperkte personele capaciteit, konden niet alle aanvragen worden gehonoreerd.
Om de aanvragen te kunnen selecteren hebben we drie criteria opgesteld. Aanvragen die aan twee of drie van de criteria voldoen krijgen voorrang.
1.   Beleids (of uitvoerings) innovatie: Aanvragen waar vernieuwing en verbetering centraal staan.
2.   Versterken verbinding: Aanvragen waarin het versterken van de verbinding met interne en vooral externe partners centraal staat.
3.   Organisatieleren: Aanvragen waarin kennis en ervaring ontstaat welke gedeeld wordt met anderen en leidt tot aanpassing van onze werkmethoden.

Enkele activiteiten die door het UtrechtLab zijn georganiseerd: Woerden in de regio, Symposium Ringpark, Ondersteunen integraal werken met de Omgevingswet, Naleving wet- en regelgeving Natuurwet, Bewonersparticipatie en -initiatieven en Collegetour Circulaire Economie.