Utrecht is in trek bij bewoners en bedrijven. Mensen wonen hier graag, de economie is sterk, de ligging is gunstig en er is een rijke schakering aan mooie (stads)landschappen, mooie natuur en met veel beleefbaar cultureel erfgoed.
De economie is krachtig, de beroepsbevolking is hoogopgeleid, burgers voelen zich grotendeels gezond, de mate van sociale en maatschappelijke participatie is goed en de biodiversiteit neemt licht toe. Maar deze hoge aantrekkelijkheid heeft ook een keerzijde. Door de groei van de bevolking en de economie staat de bereikbaarheid, de woningmarkt en de kwaliteit van onze leefomgeving (luchtkwaliteit, geluid) onder druk. Ook komen natuur en landschap onder druk te staan door de grote toestroom van bezoekers. De economie trekt aan, maar tegelijkertijd neemt de concurrentie tussen regio’s in binnen- en buitenland toe.
Daarom hebben wij in 2018 op hoofdlijnen de keuzes kenbaar gemaakt die de toekomst van onze leefomgeving en toekomstig ruimtegebruik gaan bepalen. Dit is vastgelegd in het Koersdocument Omgevingsvisie en Omgevingsverordening. In de geest van de Omgevingswet hebben wij deze keuzes voorbereid via een breed participatietraject waar het besef ontstond dat de Horizon Utrecht 2050 mooie perspectieven bevat maar dat keuzes door de provincie noodzakelijk zijn.