Jaarrekening 2018

Programma 5. Bereikbaarheid

Uitvoeren Realisatieplan Fiets

5.2.4

Uitvoeren Realisatieplan Fiets

In 2018 rondden we de subsidieregeling Actieplan Fiets en Veiligheid gemeentelijke infrastructuur af. Samen met 14 gemeenten is in de looptijd van de regeling €26 mln. besteed aan ruim 40 projecten die het Regionaal fietsnetwerk verbeteren. Een vervolg is in voorbereiding. Voor de snelfietsroutes is in 2018 een verkenning uitgevoerd die heeft geleid tot een prioritering. Wij focussen ons de komende jaren op de realisatie van 7 snelfietsroutes. In 2018 zijn bestuurlijke afspraken met betrokken gemeentes gemaakt over de realisatie van de snelfietsroute Amersfoort-Utrecht (de Stijlroute) en is het Masterplan snelfietsroute Veenendaal-Utrecht afgerond. Voor dit tracé is ook een plan van aanpak Fietspad van de Toekomst gemaakt. Samen met provincie Brabant werken we aan het ontwerp veilige markering en bewegwijzering snelfietsroutes dat internationale aandacht heeft.

Voor de fiets als belangrijke schakel in de vervoersketen is in 2018 het project Stallingen op kleinere stations afgerond (600 stallingsplekken) en zijn in Zeist 8 nieuwe generatie fietskluizen in gebruik genomen. In 2018 heeft ook de actualisering van ons fietsverkeersmodel (BRUTUS) plaatsgevonden waardoor we actueel inzicht hebben in de fietsstromen in de provincie. In het voorjaar van 2018 is de globale nulmeting van het in 2017 opgestelde monitoringsplan opgeleverd. Voor een deel van de indicatoren, degene die betrekking hebben op netwerkkwaliteit, was nog geen relevante data beschikbaar. Daarom is in de zomer van 2018 in samenwerking met de Fietsersbond ruim 900 km aan Regionaal fietsnetwerk geïnventariseerd. Samen met het actieprogramma Luchtkwaliteit is een ‘fietsend meetnet’ ontwikkeld.

We versterken de samenwerking en kennisuitwisseling op fietsgebied door deel te nemen aan verschillende netwerken. Via CROW bijvoorbeeld participeren we in projecten gericht op het ontwikkelen van ontwerpprincipes: smalle plattelandswegen (hoe omgaan met landbouwverkeer), de fiets in voorrangskruisingen en ‘het fietspad van de toekomst’. Samen met gemeente Utrecht en het bedrijfsleven is de provincie belanghebbende en partner in de Utrecht Bike Community (UBC) en heeft in 2018 in het Huis van de Provincie de 2e netwerkbijeenkomst plaatsgevonden.

In 2018 zijn de volgende gedrags-/stimuleringsprojecten op initiatief van de provincie in de regio gestart: Fietsstimulering basisschoolkinderen & nieuwe Nederlanders (Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein en Veenendaal), Community-aanpak fietsstimulering (Leusden & Amersfoort en Nieuwegein) en Gamification fietsstimulering met fietsapp Go Velo. Ook is samen met het programmabureau Goed Op Weg gestart met een Europese aanbesteding voor een fietsstimulerings-/gedragscampagne.