Jaarrekening 2018

Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Stimuleren van Integrale Gebiedsontwikkeling

1.3.2

Stimuleren van Integrale Gebiedsontwikkeling

Integraal Gebiedsontwikkelingsprogramma (IGP 2012-2019)
Met het Integraal Gebiedsontwikkelingsprogramma 2012-2019 (IGP) zet de provincie in op het agenderen en realiseren van gebiedsontwikkelingsprojecten waar veel provinciale doelen bij elkaar komen, zoals woningbouw, kantoren, bereikbaarheid, recreatie en natuur.
GS hebben in maart 2018 de Voortgangsrapportage 2017 vastgesteld en daarin ook de projectenlijst geactualiseerd (12 gebiedsontwikkelingen). Daarbij is er een nieuwe gebiedsontwikkeling aan de lijst toegevoegd: Veenweiden in Beweging in de gemeente Woerden.  Binnen het IGP ligt steeds meer nadruk op het verbindend proces. Een goed en doordacht proces is een voorwaarde voor een succesvolle samenwerking en uitvoering. In 2018 is er procesgeld ingezet bij de projecten Utrecht –Oost / Science Park, Amelisweerd - Rhijnauwen - Vechten, Salmsteke (gemeente Lopik), de A12 – zone  en Veenweide in Beweging.
Met de inzet van IGP-investeringsbudget waren in 2018 4 gebiedsontwikkelingen in de uitvoeringsfase: N411 Bunnik – Utrecht, Park Vliegbasis Soesterberg, Verbreed Lekkanaal/ bedrijvenpark het Klooster en Mooi Rijnhuizen.

 A12 – zone
In 2017 hebben de betrokken partners (gemeenten Utrecht, Nieuwegein en Houten, RWS Midden Nederland, U10 en provincie Utrecht) geconstateerd dat het Verstedelijkingsperspectief A12 Centraal (2011) en het ‘actief rentmeesterschap’ geactualiseerd dient te worden. Daarop is in 2018 gewerkt aan een Plan van Aanpak, en de Startnotitie Integraal Ontwikkelperspectief A12 Zone. Hierin zijn vijf opgaven beschreven: actualiseren, agenderen, concretiseren, anticiperen, en uitwerken. Deze opgaven worden in vier sporen (context, verstedelijkingsperspectief, handelingsperspectief en gebiedsuitwerking A12/Europalaan) uitgewerkt naar een Integraal ontwikkelperspectief A12 Zone. Eind 2018 is een bureaucombinatie geselecteerd om te ondersteunen bij de opgave.

Amelisweerd - Rhijnauwen – Vechten
De gemeenten Utrecht en Bunnik en de provincie hebben afgesproken nauwer te gaan samenwerken in het gebied Amelisweerd – Rhijnauwen – Vechten (ARV), vanuit de optiek dat dit een bijzonder én kwetsbaar gebied is, dat speciale aandacht verdient. De afspraken zijn in oktober 2018 vastgelegd in een Plan van Aanpak.
Ambitie is de kernwaarden van dit gebied te beschermen en versterken en de recreatieve druk op het gebied te stroomlijnen en/of af te leiden. Daarvoor is het onder meer van belang om de bereikbaarheid te optimaliseren, het zuidelijk deel (rond Vechten) aantrekkelijker te maken en, waar mogelijk, de verbinding met de omgeving van het ARV-gebied te versterken. De partijen hebben afspraken gemaakt over afstemming en er zal een aantal concrete acties in gang gezet worden.

Veenweide in Beweging
In 2018 is het Plan van Aanpak voor het Gebiedsperspectief ‘Veenweiden in beweging’ (gebied Kamerik – Kanis in de gemeente Woerden) vastgesteld en is de uitvoering ervan gestart. De bodemdaling en agrologistiek zijn een belangrijke inhoudelijke aanleiding voor het gebiedsproces. Met bewoners en andere belanghebbenden wordt op een vernieuwende wijze (in geest van Omgevingswet) een visie en integrale agenda voor het gebied vastgesteld.