Jaarrekening 2018

Programma 3. Bodem, water en milieu

Tegengaan bodemdaling

3.2.2

Tegengaan bodemdaling

In 2018 zijn langs een aantal sporen activiteiten ingezet om bodemdaling tegen te gaan. Er is een Visie Bodemdaling opgesteld, als bouwsteen voor de Omgevingsvisie. Deze is 10 december door de staten vastgesteld. In 2019 volgt het uitvoeringsprogramma, dat een vernieuwing is van het huidige Programma Aanpak Veenweiden.
Als uitwerking van het regeerakkoord wordt het Klimaatakkoord opgesteld. Bij het klimaatakkoord zijn veel partijen betrokken. Het IPO zit aan tafel namens de provincies voor de Klimaattafel Landbouw en Grondgebruik. Hierbinnen is voor bodemdaling is het doel 1 Mton reductie van CO2-uitstoot in 2030 te realiseren. De regierol voor het behalen van het doel voor de veengebieden komt bij de provincies te liggen. In december 2018 is het ontwerp Klimaatakkoord vastgesteld. De planning is dat er het tweede kwartaal van 2019 een eindakkoord is.
In het kader van het Interbestuurlijk Programma (IBP) hebben de gemeenten Alphen a/d Rijn, Gouda en Woerden, de provincies Zuid-Holland en Utrecht en het hoogheemraadschap van Rijnland medio 2018 een voorstel ingediend voor de Regiodeal Groene Hart. Deze richt zich vooral op kennisontwikkeling en toepassing van kennis in de praktijk om met bodemdaling om te gaan, zowel in stedelijk als landelijk gebied. Recent heeft het rijk bepaald dat de Regiodeal verder mag worden uitgewerkt en heeft 10 miljoen euro toegekend. Daarmee gaan we met partijen de komende tijd aan de slag. De regiodeal zal komend voorjaar worden ondertekend. Inhoudelijk richt de samenwerking zich op:

  • Toekomstbestendig bouwen en wonen in veengebied
  • Kennisontwikkeling met testsites in het Groene Hart
  • Vernieuwd ondernemerschap voor agrarische bedrijven
  • Bijdrage aan klimaatmaatregelen en CO2-reductie

Uitvoeringsmaatregelen en onderzoeken verlopen nu via het Programma Aanpak Veenweiden als onderdeel van de Agenda Vitaal Platteland. Dit wordt verder beschreven in programma 2.2
Daarnaast heeft het Rijk vanuit de Klimaatmiddelen € 3,2 mln. beschikbaar gesteld voor het project Klimaat slim boeren op veen dat wordt uitgevoerd door HDSR. Dit project richt zich op monitoring en uitrol van maatregelen zoals onderwaterdrainage.

Ook vanuit programma 1.3 Stimuleren van Integrale gebiedsontwikkeling met Ruimtelijke kwaliteit zijn middelen ingezet op bodemdaling, vanuit het IFL-programma en IGP-programma. Deze zijn gericht op bewustwording en innovatieve gebiedsprocessen.
Vanuit het IFL-programma in juni 2018 is de Camping onbestemd georganiseerd om, vanuit een andere context dan gangbaar, in het gebied en met het gebied in gesprek te gaan over het thema bodemdaling. Er was een brede mix van bestuurders, gebieds-gebruikers, avonturiers, onderzoekers uitgenodigd