De volgende lopende projecten worden door de provincie getrokken:
- Harlanterrein
- Oostelijke Corridor
- Westelijke Corridor
- Kamp van Zeist
- Richelleweg
- Dorrestein
- Vliegbasis Soesterberg
Harlanterrein
Het project is fysiek gerealiseerd. De enige stap die nog genomen moet worden is de verkoop van de grond aan een natuurbeherende instantie. Bij de verkoop worden de verplichtingen van de toekomstige grondeigenaar over o.a. het beheren van de natuurgrond vastgelegd. Er is in de eerste helft van 2018 een procedure gestart om de gronden openbaar en marktconform te verkopen aan een natuur beherende organisatie. Afronding van het project is voorzien zodra de gronden zijn verkocht. Tot het moment van verkoop worden de gronden beheerd in opdracht van de provincie.
Oostelijke Corridor
De Oostelijke Corridor is een heidecorridor die over de Vliegbasis Soesterberg loopt naar het westen en die o.a. bestaat uit drie ecoducten: Ecoduct Op Hees, Ecoduct Boele Staal en Ecoduct Leusderheide.
Het Ecoduct Boele Staal is in 2016 als laatste gerealiseerd, de gronden die hierbij horen worden verkocht.
De voorbereidingen voor het verkoopproces zijn inmiddels uitgevoerd (bodemonderzoek en kavelsplitsing). Bij de overkapping over de N237 zal een recht van opstal worden gevestigd.
Op verzoek van de provincie heeft Defensie/RVB in het voorjaar van 2018 het hekwerk tussen militair oefenterrein de Vlasakkers en het Ecoduct Boele Staal passeerbaar gemaakt voor reeën.
Na verkoop van de gronden en vestiging van het recht van opstal (samen 10 ha) wordt dit project afgerond.
Westelijke Corridor
De laatste vier percelen van het Ericaterrein zijn in 2016 door middel van onteigening verworven en daarmee is de verwerving en sanering van dit project afgesloten.
Inmiddels zijn ook de laatste percelen overgedragen aan het Utrechts Landschap waarmee dit project is afgerond.
Na akkoord van de stuurgroep Hart van de Heuvelrug zal het project afgesloten en financieel verrekend worden met het Beheerfonds.
Kamp van Zeist
Het Rijks Vastgoed Bedrijf (RVB) heeft in het najaar van 2018 namens Defensie aangegeven een jaar extra tijd nodig te hebben voor het verkoopklaar maken van het terrein, waardoor zij pas medio 2020 het gebied daadwerkelijk kunnen verkopen aan de provincie.
Ondertussen wordt het verkoopdossier verder opgebouwd. De volgende stappen zijn inmiddels uitgevoerd:
- Due Diligence: In opdracht van de provincie is door een ingenieursbureau een Due Diligence opgesteld, die januari 2019 is afgerond.
- Inrichtingsplan: Het Utrechts Landschap heeft een inrichtingsplan (op het niveau van een voorlopig ontwerp) opgesteld voor het te vergroenen terrein.
De aan- en verkoop is met de nieuwe planning medio 2020 voorzien. Het gebied wordt dan als eerste stap vandalismebestendig ingericht. Zodra de financiële middelen vanuit Den Dolder Noordoost (WA Hoeve) zeker gesteld zijn, zal de verdere inrichting en vergroening worden uitgevoerd. Uiterlijk in 2025 dient het gebied vergroend te zijn, conform de rood-groenbalans
Richelleweg
Sinds de afronding van de inrichting van het terrein in 2017 is de belangstelling voor aankoop van kavels sterk toegenomen. De huidige stand van zaken van de gronduitgifte is dat ca.8,7 hectare van de in totaal 9,9 ha uit te geven terrein is verkocht of in vergevorderd stadium van het verkoopproces (ca 90%).
Met de snelheid van nu is het te verwachten dat uiterlijk in 2020 de laatste kavels zijn verkocht. Eigendom en beheer van de openbare ruimte zal worden overgedragen aan de gemeente zodra de gronden zijn verkocht
Sortie16 (vh Dorrestein)
Na oplevering van de westelijke ontsluitingsweg in 2016 is in 2017 de planfase van de verdere inrichting gestart.
Om een goede basis te hebben voor de planvorming heeft de provincie Utrecht in samenwerking met de gemeenten Zeist en Soest in de periode september 2017 tot en met eerste helft 2018 door een adviesbureau een variantenstudie laten opstellen met daarin een ruimtelijke, programmatische en financiële verkenning (‘Verkenning gebiedsvernieuwing Dorrestein’). Als gevolg van deze verkenning is het risicoprofiel toegenomen met € 2,0 mln. omdat de opbrengstprognose lager uitvalt (zie de Mastergrex HvdH, jan 2018). De verkenning zal de basis worden voor een nog op te stellen Gebiedsvisie.
Op 20-11-2018 zijn de raden en staten per brief geïnformeerd om inzicht te geven over de stand van zaken en het vervolgproces. De planning van de voorgenomen gronduitgifte is tussen 2021 en 2025.
Vliegbasis Soesterberg
Park:
Eind 2017 is Park Vliegbasis Soesterberg verkocht aan Utrechts Landschap voor de getaxeerde, marktconforme prijs van € 4,7 mln. In samenwerking met een landschapsarchitect en met de gemeenten Soest en Zeist is een plan uitgewerkt voor verbetering van de toegankelijkheid en beleefbaarheid van het park, o.a. door uitbreiding van de padenstructuur en betere bebording
Met de uitvoering van het plan is in 2017 gestart. Vanwege de verschillende vergunnings- en ontheffingstrajecten gebeurt de uitvoering in fasen. Een deel van de maatregelen is in 2018 afgerond of in uitvoering gegaan (fase 1). Dit zijn de maatregelen die ten noorden van de Lange Baan liggen. Maatregelen die naar verwachting effecten hebben op de broedmogelijkheden van de veldleeuwerik, vragen meer tijd (fase 2). Hiervoor is een pakket mitigerende maatregelen in voorbereiding, gericht op de duurzame instandhouding van de veldleeuwerik. Deze maatregelen zijn randvoorwaardelijk voor het verkrijgen van de benodigde ontheffing Wet natuurbescherming. Het streven is om, na afronding van het vergunningentraject, eind 2019 te starten met de uitvoering van fase 2.
Woonwijk:
De ambitie is een duurzame en kwalitatief hoogwaardige woonwijk (225-250 woningen) te realiseren, die zich voegt in de omgeving met hoge natuur en landschappelijke waarde. In juni 2017 hebben Gedeputeerde Staten het stedenbouwkundig plan voor de woonwijk vastgesteld.
De voorbereidingen op het terrein vorderen. Er zijn zichtbare resultaten, zoals de sloop van de voormalig brandweerkazerne en de zweefvliegloods, het weghalen van onderbegroeiing ter hoogte van Soesterberg-Noord en het tijdelijk gebruik van de verkeerstoren als projectbureau. Het onderzoek naar Niet Gesprongen Explosieven door Defensie komt in de eindfase.
Tegelijkertijd heeft de planning van het project vertraging opgelopen als gevolg van de ontheffingsprocedure Wet natuurbescherming. Hiervoor is een pakket aan mitigerende maatregelen opgesteld, gericht op de duurzame instandhouding van de Veldleeuwerik. Beide maatregelenpakketten (voor padenplan en woonwijk) worden in samenhang en in nauw overleg met betrokken partijen (provincie, gemeente Soest, gemeente Zeist en Utrechts Landschap) opgesteld.
Dolderseweg
Aan de Dolderseweg ligt een terrein van circa 1,7 hectare dat kan worden verkocht ten behoeve van woningbouw. Provinciale Staten hebben naar aanleiding van het onderzoek van de Randstedelijke Rekenkamer op 17 december 2018 besloten dat de huidige verkoopprocedure voor de provinciale kavels aan de Dolderseweg in Huis ter Heide definitief moet worden afgebroken en dat een nieuwe uitgifteprocedure moet worden gestart.